GHP/HACCP/IFS/BRC
HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli)
ETAP I:
- Identyfikujemy i oceniamy zagrożenia przed szkodnikami,
- Rozpoznajemy krytyczne punkty kontrolne, w jakich pojawić się może zagrożenie celem jego zwalczenia,
Dla każdego punktu kontrolnego ustalamy i podejmujemy zakres działań:
- Montaż i oznakowanie pułapek monitorujących owady biegające,
- Montaż i oznakowanie pułapek monitorujących owady latające,
- Montaż i oznakowanie stacji deratyzacyjnych na zewnątrz,
- Założenie siatek przeciw owadom
- Montaż systemów przeciw ptakom
- Montaż lamp owadobójczych,
Dla każdego punktu kontrolnego określamy limity akceptowalne i nieakceptowane.
ETAP II
Wprowadzamy system monitoringu punktów kontrolnych:
- Wymiana preparatów deratyzacyjnych,
- Kontrola i wymiana pułapek monitorujących owady latające
- Kontrola stacji deratyzacyjnych,
- Kontrola i wymiana pułapek monitorujących owady biegające,
Podejmujemy działania korygujące w sytuacji osiągnięcia limitów nieakceptowanych:
- Dezynsekcja opryskowa,
- Dezynfekcja,
- Deratyzacja,
- Fumigacja,
- Zamgławianie,
- Działania higieniczne, mechaniczne, chemiczne GHP, HACCP - pełna dokumentacja