HACCP (System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli)

ETAP I:

  • Identyfikujemy i oceniamy zagrożenia przed szkodnikami,
  • Rozpoznajemy krytyczne punkty kontrolne, w jakich pojawić się może zagrożenie celem jego zwalczenia,

Dla każdego punktu kontrolnego ustalamy i podejmujemy zakres działań:

  • Montaż i oznakowanie pułapek monitorujących owady biegające,
  • Montaż i oznakowanie pułapek monitorujących owady latające,
  • Montaż i oznakowanie stacji deratyzacyjnych na zewnątrz,
  • Założenie siatek przeciw owadom
  • Montaż lamp owadobójczych,

Dla każdego punktu kontrolnego określamy limity akceptowalne i nieakceptowane.

 

ETAP II

Wprowadzamy system monitoringu punktów kontrolnych:

  • Wymiana preparatów deratyzacyjnych,
  • Kontrola i wymiana pułapek monitorujących owady latające
  • Kontrola stacji deratyzacyjnych,
  • Kontrola i wymiana pułapek monitorujących owady biegające,

Podejmujemy działania korygujące w sytuacji osiągnięcia limitów nieakceptowanych:

  • Dezynsekcja opryskowa,
  • Dezynfekcja,
  • Deratyzacja,
  • Fumigacja,
  • Zamgławianie,
  • Działania higieniczne, mechaniczne, chemiczne GHP, HACCP - pełna dokumentacja